Analiza częstości występowania poszczególnych typów histologicznych raka podstawnokomórkowego skóry, umiejscowienia zmian oraz wieku i płci pacjentów - Deja, Małgorzata; Teresiak, Ewa; Buczyńska-Górna, Maria; Karaś, Anna; Jenerowicz, Dorota (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Rak podstawnokomórkowy jest jednym z najczęstszych nowotworów złośliwych skóry. Charakteryzuje go powolny wzrost oraz miejscowa złośliwość, prowadząca niekiedy do znacznej destrukcji tkanek otaczających. Celem pracy jest analiza częstości występowania poszczególnych typów histologicznych raka podstawnokomórkowego, lokalizacji zmian oraz wieku i płci pacjentów. Badany materiał kliniczny stanowiło 374 chorych, których w latach 1997–2002 leczono w Katedrze i Klinice Dermatologii Akademii Medycznej w Poznaniu, z powodu raka podstawnokomórkowego. U wszystkich badanych pacjentów rozpoznanie kliniczne potwierdzone zostało badaniem histopatologicznym przy użyciu mikroskopii świetlnej, na podstawie którego określono również typ histologiczny nowotworu. Średni wiek badanych pacjentów wynosił 66±12,8 lat. Wśród przeanalizowanych przypadków było 185 mężczyzn i 189 kobiet. Liczba pacjentów w poszczególnych przedziałach wiekowych była następująca: 79 lat: 48 pacjentów (12,8%). Częstość występowania poszczególnych typów histologicznych raka podstawnokomórkowego przedstawiała się następująco: ca basocellulare solidum 29,4%, ca basocellulare superficiale multicentricum 27,3%, ca basocellulare cicatrisans 19,8%, ca basocellulare adenoides 10.7%, ca basocellulare pigmentosum 5,3%, ca basocellulare styloides 2,7%, ca basospinocellulare 1,9%, ca basocellulare cysticum 1,6%, ca basocellulare keratoticum 1,3%. Najczęstszym typem histologicznym wśród kobiet był ca basocellulare solidum (30,7%), a wśród mężczyzn ca basocellulare solidum i superficiale multicentricum (28,1%). Większość (58,3%) przypadków zlokalizowana była na głowie nieowłosionej, (na nosie 20,6%, policzku 11,8%, skroni 8,25%, czole 7,7%, w okolicy oka 4,4%, małżowinie usznej 2,6%, wardze 2,3%, brodzie 1,8%, powiece 0,5%), na tułowiu 24,2%, kończynie górnej 4,6%, kończynie dolnej 3,8%, szyi 5,4% i głowie owłosionej 2,6%. Najczęściej, zarówno u kobiet (65,1%), jak i u mężczyzn (51,4%), rak zlokalizowany był na głowie nieowłosionej. Biorąc pod uwagę wszystkie lokalizacje zmian na głowie nieowłosionej, wykazano statystycznie istotną korelację między typem histologicznym a lokalizacją oraz między płcią a lokalizacją. Stwierdzono, że ca baso superficiale multicentricum występuje najczęściej na tułowiu i kończynach. Podobne badania statystyczne nie wykazały zależności między tymi czynnikami podczas analizowania poszczególnych lokalizacji osobno.