Worikonazol i caspofungina – nowe leki w leczeniu grzybic układowych - Mleczko, Anna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
W pracy przedstawiono mechanizm działania Worikonazolu i Caspofunginy – nowych leków w leczeniu grzybic układowych oraz porównano skuteczność i bezpieczeństwo w odniesieniu do konwencjonalnej i liposomalnej amfoterycyny B. Omówiono wskazania i przeciwwskazania do stosowania w profilaktyce, leczeniu empirycznym, wyprzedzającym pre-emptive oraz leczeniu inwazyjnym układowych zakażeń grzybiczych.