Owrzodzenie podudzi jako powikłanie stosowania hydroksymocznika u pacjentów leczonych z powodu chorób mieloproliferacyjnych (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
W pracy przedstawiono etiopatogenezę, lokalizację oraz cechy charakterystyczne dla poszczególnych rodzajów owrzodzeń podudzi. Omówiono mechanizm działania hydroksymocznika, wskazania i przeciwwskazania do stosowania w leczeniu czerwienicy prawdziwej i nadpłytkowości samoistnej. Wykazano zależność między terapią hydroksymocznikiem a występowaniem bolesnych owrzodzeń na kończynach dolnych.