Zmiany o charakterze ziarniniaka ropotwórczego po terapii izotretynoiną - Wolnik-Trzeciak, Grażyna; Dańczak-Pazdrowska, Aleksandra; Dmochowski, Marian; Bowszyc-Dmochowska, Monika (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Zmiany o charakterze ziarniniaka ropotwórczego są rzadkim powikłaniem terapii retinoidami – doustnej oraz miejscowej. W niniejszym artykule przedstawiono 18-letniego pacjenta z trądzikiem ropowiczym, u którego galaretowate guzy o charakterze ziarniniaka ropotwórczego pojawiły się po 3 mies. stosowania preparatu Roaccutane.