Rola zasobów osobistych w rozwoju po traumie u osób zmagających się z chorobami nowotworowymi - Ogińska-Bulik, Nina (Psychoonkologia, 2015)
Badania prowadzone w ostatnich latach wskazują, że efektem traumy wynikającej z doświadczenia choroby nowotworowej mogą być nie tylko negatywne, lecz także pozytywne zmiany ujawniane w postaci potraumatycznego wzrostu. Ich wystąpienie zależy od wielu czynników, w tym od zasobów osobistych jednostki. W artykule przedstawiono rolę zasobów osobistych istotnych w procesie pojawiania się pozytywnych zmian potraumatycznych wynikających z doświadczenia choroby nowotworowej, obejmujących cechy osobowości jednostki, jak również jej przekonania i oczekiwania, takie jak optymizm życiowy, poczucie własnej wartości i skuteczności, nadzieja, duchowość. Uwzględniono także zasoby związane z funkcjonowaniem poznawczym jednostki, w tym posiadane schematy poznawcze, ich podatność na zmiany oraz ruminacje. Przedstawiono ponadto możliwości stymulowania potraumatycznego wzrostu u chorych onkologicznie.