Grzybica głęboka o nietypowej lokalizacji – opis przypadku - Tchórzewska, Anna; Zdrodowski, Michał; Janczyło-Jankowska, Małgorzata; Zdrodowska-Stefanow, Bożena; Flisiak, Iwona (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie . Grzybica głęboka umiejscawia się głównie w obrębie skóry owłosionej głowy i brody. Lokalizacja w obrębie wzgórka łonowego należy do rzadkości. Cel pracy . Przedstawienie przypadku grzybicy głębokiej o nietypowej lokalizacji. Opis przypadku. Pacjentka 19-letnia, właścicielka chomika, wyczuła w obrębie wzgórka łonowego niebolesny guzek. Kilka dni wcześniej wykonała depilację mechaniczną tej okolicy. Po paru dniach w okolicy guzka pojawiło się zaczerwienienie i niewielkie złuszczanie naskórka. W leczeniu ambulatoryjnym stosowała początkowo miejscowe preparaty glikokortykosteroidowe, a następnie doustne antybiotyki. Pomimo leczenia stan zapalny się nasilił. Chora została przyjęta do Kliniki Ginekologii, skąd po konsultacji została przeniesiona do Kliniki Dermatologii z rozpoznaniem ropnego zapalenia skóry sromu i wzgórka łonowego. Wyniki wykonanych dwukrotnie badań bakteriologicznych były ujemne, natomiast w badaniu mikologicznym bezpośrednim wykazano obecność grzybni. Na podstawie hodowli zidentyfikowano Trichophyton mentagrophytes varietas granulosum . W leczeniu ogólnym zastosowano terbinafinę oraz flukonazol z dobrym efektem. Wnioski . Nietypowe umiejscowienie infekcji grzybiczej może stanowić poważny problem diagnostyczno-terapeutyczny.