Stosowanie metod alternatywnych i komplementarnych przez pacjentów z rozpoznaną chorobą nowotworową poddawanych chemioterapii - Augustyniuk, Katarzyna; Brudnoch, Katarzyna; Owsianowska, Joanna; Schneider-Matyka, Daria; Jurczak, Anna; Karakiewicz, Beata (Family Medicine & Primary Care Review, 2016)
Wstęp . Uzupełniające i alternatywne metody leczenia (complementary and alternative medicine – CAM) choroby nowotworowej stały się popularne wśród pacjentów onkologicznych. Wzrost zainteresowania medycyną alternatywną należy tłumaczyć brakiem pełnej skuteczności leczenia konwencjonalnego, niezadowoleniem z przedmiotowego traktowania chorego oraz potrzebą wykorzystania wszystkich dostępnych metod leczenia. Cel pracy. Ocena częstości stosowania metod alternatywnych przez pacjentów leczonych konwencjonalnie oraz określenie metod CAM najczęściej wybieranych. Materiał i metody . Badanie zostało przeprowadzone w 109. Szpitalu Wojskowym oraz Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym nr 1 w Szczecinie wśród 100 pacjentów poddanych chemioterapii. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego w oparciu o autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki. Większość (68%) ankietowanych nie stosowało żadnej metody alternatywnej. Najczęściej wybieranymi sposobami leczenia były: ziołolecznictwo (50%), preparaty medycyny alternatywnej (38%) oraz dieta (25%), najrzadziej: hipnoza (3%) i aromaterapia (3%). Poddane analizie czynniki socjodemograficzne nie miały wpływu na decyzję o wyborze metody leczenia. Głównym źródłem informacji o metodach alternatywnych był dla pacjentów: Internet (40%), personel medyczny (37%) oraz literatura (31%). Wnioski. 1. Korzystanie z metod alternatywnych wśród pacjentów leczonych z powodu nowotworu jest dość częstym zjawiskiem. 2. Metody alternatywne częściej wybierane były przez kobiety. Czas trwania choroby oraz inne dane socjodemograficzne nie miały wpływu na podjęcie decyzji o zastosowaniu metod alternatywnych. 3. Najczęściej stosowanymi metodami leczenia alternatywnego niekonwencjonalnego były: ziołolecznictwo, preparaty medycyny alternatywnej oraz dieta. 4. Chory na raka powinien otrzymać szczególne wsparcie od pielęgniarki i lekarza oraz innych członków zespołu terapeutycznego. Pacjenci onkologiczni nigdy nie powinni być pozostawieni sami sobie, tak aby nie byli zmuszeni do szukania pomocy i wsparcia w medycynie niepotwierdzonej naukowo.