Wpływ nasilenia cech osobowości na jakość życia kobiet w późnym okresie reprodukcyjnym - Jurczak, Anna; Safranow, Krzysztof; Grochans, Elżbieta (Family Medicine & Primary Care Review, 2016)
Wstęp . Coraz częściej dostrzega się istotny wpływ cech osobowości na wiele aspektów życia, w tym utrzymanie lub przywrócenie zdrowia. Zdrowie jest istotnym elementem jakości życia. Zatem na jakość życia w znacznym stopniu może wpływać osobowość jednostki. Cel pracy . Ocena wpływu nasilenia cech osobowościowych na jakość życia kobiet w późnym okresie reprodukcyjnym. Materiał i metody . Badaniami objęto 345 kobiet zdrowych, w późnym wieku reprodukcyjnym według standaryzowanej klasyfikacji STRA W. Były to kobiety w wieku 42,3 ± 4,5 lat mieszkające w województwie zachodniopomorskim. Do pomiaru cech osobowości użyto Inwentarza Osobowości NEO–FFI Costy i McCrae w polskiej adaptacji Zawadzkiego, Strelaua, Szczepaniak i Śliwińskej, natomiast do oceny jakości życia zastosowano kwestionariusz SF-36 (Short Form Health Survey). Wyniki . Najbardziej nasiloną cechą osobowości wśród badanych kobiet była otwartość na doświadczenie, w następnej kolejności ugodowość. Badane kobiety najlepiej oceniły swoje funkcjonowanie fizyczne, emocjonalne oraz swoją sprawność fizyczną. W badanej grupie takie cechy jak: neurotyczność, ekstrawersja, sumienność, ugodowość i otwartość, korelują z większością wskaźników jakości życia. Wnioski . 1. Jakość życia zależna od zdrowia jest kształtowana przez cechy osobowościowe, które są względnie stabilne przez całe życie kobiety. 2. Wysoki poziom neurotyczności wpływa znacząco na pogorszenie jakości życia. 3. Świadomość wpływu nasilenia cech osobowości na jakość życia kobiet pozwoli optymalizować lekarzowi rodzinnemu działania diagnostyczo-terapeutyczne.