Znaczenie wybranych czynników rodzicielskich i okołoporodowych dla przyszłej czynności motorycznej dzieci z przepukliną oponowo-rdzeniową - Korzeniecka-Kozerska, Agata; Bagińska, Joanna; Liszewska, Alicja; Porowski, Tadeusz (Family Medicine & Primary Care Review, 2016)
Wstęp . Przepuklina oponowo-rdzeniowa jest najcięższą postacią rozszczepu kręgosłupa, której przyczyny mogą być genetyczne i środowiskowe; daje wiele ciężkich powikłań w przyszłym życiu pacjentów, wśród których trudności w poruszaniu się są jednymi z najbardziej uciążliwych. Cel pracy . Ocena wybranych czynników: rodzicielskich i okołoporodowych i ich korelacja z czynnością motoryczną dzieci z przepukliną oponowo-rdzeniową. Materiał i metody . Retrospektywnej analizie poddano 95 historii pacjentów objętych opieką w latach od 1985 do 2013. Dane zostały uzupełnione wywiadem od rodziców dzieci. Dla takich parametrów jak: ciężar ciała, długość oraz wskaźnik masy ciała (BMI) w momencie urodzenia wyliczono odchylenia standardowe według WHO. Do oceny czynności motorycznej użyto skali Hoffera. Wyniki . Nie wykazano istotnych statystycznie różnic między 53 dziewczynkami i 42 chłopcami, z wyjątkiem miesiąca urodzenia. Wartości badanych parametrów nie różniły się istotnie w zależności od wieku matki. Wiek matki korelował pozytywnie z wiekiem ojca w momencie poczęcia dziecka, rodzajem porodu i częstością poronień. Rodzaj porodu korelował ze skalą Apgar i masą urodzeniową ciała. Skala Apgar, długość urodzeniowa ciała i WHO Z-score dla długości wykazały pozytywne korelacje z późniejszą czynnością motoryczną dzieci z przepukliną oponowo-rdzeniową. Wnioski . 1. Czynniki okołoporodowe mogą mieć znaczący wpływ na aktywność fizyczną dzieci z przepukliną oponowo- -rdzeniową. 2. Nie ma dowodów na to, że cięcie cesarskie poprawia wczesną neurologiczną ocenę dzieci z przepukliną oponowo- rdzeniową. 3. Czynniki rodzicielskie, szczególnie wiek matki, nie wpływają na przyszłą aktywność fizyczną dzieci z przepukliną oponowo-rdzeniową.