Czułość i swoistość elektrokardiograficznej oceny przerostu mięśnia serca u chorych z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym powyżej 60. roku życia - Młynarczyk, Jagoda; Gać, Paweł; Mazur, Grzegorz; Sobieszczańska, Małgorzata; Poręba, Rafał (Family Medicine & Primary Care Review, 2016)
Wstęp . Elektrokardiogram stanowi przydatne badanie wykorzystywane w diagnostyce powikłań narządowych nadciśnienia tętniczego. Cel pracy . Ocena wiarygodności diagnostycznej elektrokardiograficznych wskaźników przerostu lewej komory serca (LVH) u osób chorujących na pierwotne nadciśnienie tętnicze powyżej 60. r.ż. w odniesieniu do badania echokardiograficznego. Materiał i metody. Badaniem objęto dwie grupy chorych: powyżej 60. r.ż. (n = 22) i poniżej 60. r.ż. (n = 19). Celem oceny wskaźników LVH u wszystkich chorych wykonano 12-odprowadzeniowy zapis EKG oraz przezklatkowe badanie echokardiograficzne. Wyniki . Odsetek pacjentów spełniających przynajmniej jedno kryterium lektrokardiograficzne LVH był zbliżony w obu badanych grupach chorych (36,4% w grupie powyżej 60. r.ż. vs. 36,8% w grupie poniżej 60. r.ż.), mimo że częstość występowania LVH w badaniu echokardiograficznym była większa w grupie chorych powyżej 60. r.ż. (72% vs. 31,2%). W grupie chorych powyżej 60. r.ż. czułość i swoistość wskaźników elektrokardiograficznych wyniosła odpowiednio – 31,3 i 50%, podczas gdy w grupie chorych poniżej 60. r.ż. – 66,6 i 76,9%. Wartość predykcyjna dodatnia wskaźników elektrokardiograficznych LVH była wyższa w grupie chorych powyżej 60. r.ż. (0,625 vs. 0,571). Natomiast wartość predykcyjna ujemna w tej grupie była niższa w porównaniu do grupy chorych poniżej 60. r.ż. (0,214 vs. 0,833). Wnioski. W porównaniu do chorych przed 60. r.ż., w grupie chorych powyżej 60. r.ż. 12-odprowadzeniowy zapis EKG charakteryzuje się niższą czułością i swoistością oceny LVH. W tej grupie chorych wskaźniki elektrokardiograficzne wydają się być bardziej przydatne przy potwierdzeniu choroby, podczas gdy w grupie pacjentów poniżej 60. r.ż. – przy wykluczeniu choroby.