Nowo opracowane narzędzie oceny współpracy lekarza i farmaceuty w opiece farmaceutycznej nad pacjentem - Porwal, Mayur; Singh, Lokpal; Kumar, Arvind; Rastogi, Vaibhav; Maheshwari, Kamal K.; Sharma, Saurabh (Family Medicine & Primary Care Review, 2016)
Wstęp Zła komunikacja jest jednym z najważniejszych, częstych czynników wpływających na błędy w przyjmowaniu leków. Mimo że mają wspólną historię, istnieje wiele intelektualnych i praktycznych różnic w zawodzie lekarza i farmaceuty, które dotyczą opieki i zdrowia pacjentów. Cel pracy . Ocena koordynacji i współpracy lekarza i farmaceuty mająca na celu poprawę zdrowia pacjenta. Materiał i metody . Opracowano kwestionariusz składający się z 10 pytań odpowiednio dla pacjenta, farmaceuty i lekarza w Szpitalu Rejonowym w Moradabad w Indiach. Następnie zebrane dane były analizowane pod kątem wspólnej roli lekarza i farmaceuty w odniesieniu do opieki nad pacjentem. Analizę przeprowadzono za pomocą programu Graph Pad Prism 5. Wyniki . Dane uzyskane z kwestionariusza podkreślają istotną współpracę między farmaceutą a lekarzem. Niektórzy pacjenci podają w wątpliwość wiedzę farmaceuty, ale większość ludzi akceptuje współpracę lekarza i farmaceuty, ponieważ okazuje się owocna w usuwaniu błędów w leczeniu. Wnioski . Aby ułatwić opiekę nad pacjentem, współpraca lekarza i farmaceuty jest konieczna, pożądana i powinna być wspierana, jak oceniają respondenci. Współpraca jest ważnym elementem dostarczania skutecznej opieki medycznej zorientowanej na pacjenta.