Ocena reakcji stresowej u chorych po wszczepieniu defibrylatora - Schneider-Matyka, Daria; Jacewicz, Aneta; Brodowska, Aleksandra; Pilch, Dorota; Zimny, Małgorzata; Szkup, Małgorzata (Family Medicine & Primary Care Review, 2016)
Wstęp. Wszczepialne defibrylatory, mimo że ratują życie, niosą psychologiczne skutki uboczne, wiążą się ze wzrostem liczby pacjentów doświadczających lęku, depresyjności, a w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do PT SD. Nasilenie objawów PT SD zależy od umiejętności radzenia sobie ze stresem. Cel pracy . Ocena reakcji pacjentów po implantacji defibrylatora i ich sposobu radzenia sobie ze stresem oraz analiza zależności między sposobami radzenia sobie ze stresem a objawami PT SD. Materiał i metody . W badaniu zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, wykorzystano kwestionariusze IES-R, Mini-Cope i ankietę własnego autorstwa. Zbadano 111 pacjentów po implantacji defibrylatora, średnia wieku wynosiła 60 lat, mężczyzn było 88. Największa część posiadała wykształcenie średnie – 38 osób (34,2%) i pozostawała w związkach małżeńskich – 85 osób (76,6%). Rok po zabiegu wszczepienia defibrylatora było 51 pacjentów (45,9%). Wyniki. Wykazano, że 49 (44,1%) badanych doświadczyło wyładowań wewnątrzsercowych, z czego 8 (17,1%) doświadczyło „burzy elektrycznej”. W grupie tej stwierdzono wyższe wyniki PT SD w wymiarze pobudzenia i intruzji według IES-R w stosunku u osób, które nie doświadczyły interwencji defibrylatora. Najczęściej wykorzystywaną strategią radzenia sobie ze stresem była akceptacja oraz poszukiwanie wsparcia emocjonalnego. Wnioski. 1. Wyładowania wewnątrzsercowe stanowią istotny problem pacjentów po wszczepieniu defibrylatora. 2. Poszukiwanie wsparcia emocjonalnego i akceptacja są najczęściej stosowanymi strategiami radzenia sobie ze stresem. 3. Objawy PT SD pozostają w związku ze sposobem radzenia sobie ze stresem u pacjentów po wszczepieniu defibrylatora.