Chylothorax jako rzadkie powikłanie ostrego zapalenia trzustki u 25-letniej kobiety po cesarskim cięciu - Smędra, Anna; Barzdo, Maciej; Krupińska, Justyna; Klemm, Joanna; Machała, Waldemar; Szram, Stefan; Berent, Jarosław (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2015)
W pracy zaprezentowano przypadek 25-letniej kobiety, u której w 37. tygodniu drugiej ciąży wykonano cięcie cesarskie ze wskazań ginekologicznych. Zabieg przebiegł bez powikłań, jednak dzień później stan ogólny pacjentki uległ nagłemu pogorszeniu – doszło do zaburzeń drożności dróg oddechowych wymagających zaintubowania oraz leczenia na oddziale anestezjologii i intensywnej terapii. W 6. dobie po zabiegu rozpoznano ostre zapalenie trzustki, wdrożono odpowiednie leczenie zachowawcze, uzyskując stopniową poprawę stanu chorej. W 13. dobie po zabiegu doszło do zatrzymania krążenia w mechanizmie asystolii, bez reakcji na podjęte czynności resuscytacyjne. W trakcie badania autopsyjnego wykonanego w Zakładzie Medycyny Sądowej w Łodzi stwierdzono m.in. ostre zapalenie trzustki z martwicą enzymatyczną tkanki tłuszczowej oraz obecność znacznej ilości chłonki w obu jamach opłucnowych i niedodmę płuc. Analiza wykazała, że najprawdopodobniej chylothorax rozwinął się w przebiegu ostrego zapalenia trzustki będącego powikłaniem cesarskiego cięcia. Prokuratura w związku z przedmiotowym przypadkiem wszczęła śledztwo w sprawie o czyn z art. 155 kk, celem oceny prawidłowości postępowania medycznego. Opinia sądowo-lekarska została wydana przez biegłych spoza Zakładu Medycyny Sądowej w Łodzi – w ich ocenie postępowanie medyczne było prawidłowe.