Chemobrain – zarys metodologii badań neuropsychologicznych nad dysfunkcjami poznawczymi po chemioterapii - Gołota, Szymon; Borkowska, Alina (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2015)
W artykule zaprezentowano problematykę zaburzeń poznawczych wywołanych chemioterapią u pacjentów onkologicznych ( chemotherapy induced cognitive impairment – CICI), które nazywane są chemobrain . Omówiono elementy procesu badawczego: pytanie badawcze, zmienne, narzędzia pomiarowe, model badawczy, dobór próby z populacji, metody analizy statystycznej i interpretacji wyników. Artykuł stanowi ogólne wprowadzenie w problematykę CICI – definicję zjawiska i omówienie zagadnień metodologicznych.