Przerzuty do mózgu u chorych na raka piersi - Litwiniuk, Maria; Łojko, Anna; Markowska, Janina (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Rak piersi jest drugim po raku płuca nowotworem najczęściej dającym przerzuty do mózgu. Obecność zmian przerzutowych w obrębie ośrodkowego układu nerwowego zawsze przesądza o złym rokowaniu. Średni okres przeżycia chorych nieleczonych wynosi zaledwie 1 mies. Jak dotąd nie został ustalony najbardziej optymalny sposób leczenia zmian przerzutowych w obrębie ośrodkowego układu nerwowego, a jednocześnie, dzięki stosowaniu nowych leków, wydłuża się okres przeżycia chorych z rozsianym rakiem piersi, co wiąże się z tym, że u coraz większej liczby pacjentek będą rozpoznawane przerzuty do mózgu. Badania wskazują, że czas przeżycia pacjentek leczonych operacyjnie, a następnie poddanych radioterapii jest dłuższy, niż w przypadku chorych leczonych tylko radioterapią. Leczenie to jest zarezerwowane dla wybranej grupy chorych z pojedynczymi zmianami w mózgu i bez przerzutów odległych poza ośrodkowym układem nerwowym. Celem pracy była retrospektywna analiza losów chorych na raka piersi z przerzutami do mózgu, leczonych w Klinice Onkologii w Poznaniu w latach 1990–2002. Badanie objęło grupę 29 chorych. 5 chorych leczono operacyjne, z następczą ± radio-, chemioterapią. Średni czas przeżycia chorych z przerzutami do mózgu wyniósł 12 mies. W grupie chorych, u których nie zastosowano leczenia operacyjnego, wyniki leczenia poprawia również połączenie radioterapii z chemioterapią (średnie przeżycie 7,7 mies. i 1,2 mies. u chorych leczonych wyłącznie radioterapią). U chorych z przerzutami do mózgu w przebiegu raka piersi leczenie operacyjne skojarzone z radio-, chemioterapią daje największą szansę na długą remisję choroby i powinno być częściej rozważane i proponowane chorym.