Nowe odkrycia w biologii, diagnostyce oraz leczeniu raka jajnika. 40. Kongres Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej, 5–8.06.2004 r., Nowy Orlean, USA. Sesja Ginekologii Onkologicznej – sprawozdanie - Bodnar, Lubomir (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Zdecydowana większość prac zgłoszonych na 40. Kongresie ASCO z zakresu ginekologii onkologicznej dotyczyła najtrudniejszego obecnie problemu terapeutycznego w tej dziedzinie – raka jajnika. Każdego roku w USA rozpoznaje się ok. 23 tys. nowych przypadków zachorowań na tę chorobę oraz stwierdza ok. 14 tys. zgonów w przebiegu raka jajnika. W krajach Europy Zachodniej, podobnie jak i w Stanach Zjednoczonych, jest to najczęściej prowadzący do zgonu nowotwór narządu rodnego.