The 2004 achievements in the biology, diagnosis and therapy of ovarian cancer. 40th ASCO Annual Meeting, 5-8 June 2004, New Orleans, USA. Gynecologic cancer session – a report - Bodnar, Lubomir (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Zdecydowana większość prac zgłoszonych na 40. Kongresie ASCO z zakresu ginekologii onkologicznej dotyczyła najtrudniejszego obecnie problemu terapeutycznego w tej dziedzinie – raka jajnika. Każdego roku w USA rozpoznaje się ok. 23 tys. nowych przypadków zachorowań na tę chorobę oraz stwierdza ok. 14 tys. zgonów w przebiegu raka jajnika. W krajach Europy Zachodniej, podobnie jak i w Stanach Zjednoczonych, jest to najczęściej prowadzący do zgonu nowotwór narządu rodnego.