Efektywność szkoły rodzenia w redukcji lęku przed porodem w zależności od wieku i wykształcenia - Bąk, Beata; Mastalerz, Małgorzata (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Wprowadzenie: Ciąża i poród to szczególne momenty w życiu kobiety. Niekiedy są one związane z negatywnymi emocjami. W wielu przypadkach lęk przed porodem staje się przyczyną, że kobiety życzą sobie zakończenia ciąży cięciem cesarskim. Cel pracy: Ocena subiektywnych opinii na temat odczuwanego lęku przed porodem, a także ocena efektywności udziału w zajęciach szkoły rodzenia w zależności od wieku i wykształcenia badanych kobiet. Materiał i metody: Badaniem za pomocą ankiety objęto 125 położnic uczestniczących przed porodem w zajęciach szkoły rodzenia. Wyniki poddano analizie statystycznej za pomocą testu χ 2 . Wyniki : Kobiety powyżej 40 lat odczuwały najsilniejszy lęk przed porodem. Najmniej poród przerażał kobiety ze średnim wykształceniem. Największy lęk stwierdzono u badanych z wykształceniem zawodowym oraz wyższym. Kobiety we wszystkich grupach wiekowych były zdecydowanie usatysfakcjonowane udziałem w szkole rodzenia. Wśród kobiet w wieku 20–30 lat oraz powyżej 40 lat duży był odsetek tych, które nie potrafiły wdrożyć w życie wiedzy i umiejętności zdobytych podczas zajęć. Stopień wykształcenia w istotny statystycznie sposób wpłynął na wykorzystanie w praktyce wiedzy i umiejętności uzyskanych w szkole rodzenia. Istnieje zależność pomiędzy wiekiem i wykształceniem kobiet a lękiem przed porodem. Wykształcenie różnicuje wykorzystanie w praktyce wiedzy i umiejętności zdobytych w szkole rodzenia. Wnioski : Pomimo korzyści, jakie daje udział w kursie, należy zwrócić większą uwagę na trening umiejętności wprowadzenia w życie uzyskanej wiedzy i umiejętności. Modyfikacja programu przyczyni się do redukcji negatywnych emocji, a także uwzględni potrzeby wszystkich uczestników kursu.