Wrażliwość onkologiczna. Sprawozdanie ze szkoleń dla lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej zorganizowanych w Świętokrzyskim Centrum Onkologii - Błaszkiewicz, Ewa; Chrobot, Michał; Macek, Paweł; Król, Halina; Terek-Derszniak, Małgorzata; Góźdź, Stanisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Sprawozdanie ma na celu przybliżenie tematyki cyklu szkoleń dla lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej (POZ) dotyczących tzw. wrażliwości onkologicznej, które zorganizowano w Świętokrzyskim Centrum Onkologii (ŚCO) w pierwszym kwartale 2015 r. Zadaniem spotkań szkoleniowych było przybliżenie zasad funkcjonowania szybkiej ścieżki onkologicznej oraz prezentacja praktycznych informacji na temat niepokojących objawów chorobowych i zakresu niezbędnej diagnostyki mającej na celu weryfikację podejrzeń poszczególnych nowotworów złośliwych. Wiedza ta umożliwia właściwą realizację zadań powierzonych lekarzowi rodzinnemu w ramach realizacji pakietu onkologicznego. Szkolenia praktyczne (medyczne) przeprowadzili specjaliści pracujący w kieleckich klinikach onkologii. Tematyka spotkań obejmowała wszystkie typy nowotworów – od guzów litych poszczególnych lokalizacji aż po nowotwory układu krwiotwórczego.