The predictive value of multiple electrode platelet aggregometry for postoperative bleeding complications in patients undergoing coronary artery bypass graft surgery - Woźniak, Sebastian; Woźniak, Karolina; Hryniewiecki, Tomasz; Kruk, Mariusz; Różański, Jacek; Kuśmierczyk, Mariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wstęp: Krwawienie pooperacyjne jest jednym z najpoważniejszych powikłań po zabiegach kardiochirurgicznych i wymaga przetaczania krwi lub preparatów krwiopochodnych. Kwas acetylosalicylowy ( acetylsalicylic acid – ASA) i klopidogrel ( clopidogrel – CLO) są najczęściej stosowanymi lekami przeciwpłytkowymi; w połączeniu (tzn. jako podwójna terapia przeciwpłytkowa; dual antiplatelet therapy – DAPT) leki te wywierają efekt synergiczny. Niemniej jednak DAPT zwiększa znacząco ryzyko pooperacyjnego krwawienia. Efekty terapii przeciwpłytkowej można monitorować, badając agregację płytek krwi. Jedną z najczęściej stosowanych metod oceny reaktywności płytek jest agregometria impedancyjna ( multiplatelet electrode aggregometry – MEA), którą można przeprowadzić przy użyciu analizatora Multiplate®. Choć metoda ta od dłuższego czasu jest stosowana w kardiologii interwencyjnej do oceny efektów terapii przeciwpłytkowej, nie jest ona dostępna na oddziałach kardiochirurgicznych jako standardowa procedura diagnostyczna. Celem pracy było ustalenie częstości powikłań po operacjach pomostowania aortalno-wieńcowego ( coronary artery bypass graft – CABG ) u pacjentów otrzymujących pojedynczą ( single antiplatelet therapy – SAPT) lub podwójną DAPT ( double antiplatelet therapy – DAPT) oraz zbadanie użyteczności pomiarów reaktywności płytek przed operacjami CABG u pacjentów otrzymujących terapię przeciwpłytkową. Materiał i metody: Badanie objęło kohortę 200 pacjentów skierowanych na elektywny zabieg chirurgiczny stabilnej choroby wieńcowej [100 kolejnych pacjentów otrzymujących SAPT (ASA 75 mg/dzień) i 100 kolejnych pacjentów otrzymujących DAPT (ASA 75 mg/dzień + CLO 75 mg/dzień)]. Wszyscy pacjenci kontynuowali terapię przeciwpłytkową do dnia poprzedzającego zabieg. Dla każdego z pacjentów dokonano pomiaru agregacji płytek w postaci testów ASPI i ADP, korzystając z analizatora Multiplate. Wszyscy pacjenci zostali poddani operacji pomostowania aortalno-wieńcowego. Definicje pierwszorzędowego i drugorzędowych punktów końcowych zostały określone na podstawie pracy ‘Standardised Bleeding Definitions for Cardiovascular Clinical Trials: A Consensus Report from the Bleeding Academic Research Consortium’ (‘Circulation’, 2011) dla krwawienia typu 4 wg klasyfikacji BARC (tzn. krwawienia związanego z CABG). Wyniki : Utworzono krzywą ROC dla testów ASPI i ADP przeprowadzonych u 200 pacjentów. Nie wykazano znaczących korelacji pomiędzy wynikami testu ASPI i pierwszorzędowym punktem końcowym lub drugorzędowymi punktami końcowymi. Odnaleziono korelację pomiędzy wynikami testu ADP i pierwszorzędowym punktem końcowym oraz każdym z drugorzędowych punktów końcowych. Pierwszorzędowy punkt końcowy w postaci istotnego krwawienia pooperacyjnego wystąpił u 16 badanych. Na podstawie krzywej ROC ustalono optymalną wartość odcięcia dla testu ADP na poziomie 26 U przy czułości 72%, specyficzności 69%, pozytywnej wartości predykcyjnej 69,90% i negatywnej wartości predykcyjnej 71,13%. Wnioski : U pacjentów otrzymujących leczenie przeciwpłytkowe wynik testu ADP < 26 U jest silnym czynnikiem predykcyjnym dla powikłań krwotocznych po zabiegach CABG. Test ADP MEA pozwala na zidentyfikowanie grupy pacjentów o podwyższonym ryzyku krwawienia pooperacyjnego.