Early operative comparison of two epicardial left atrial appendage occluding systems applied during off-pump coronary revascularisation in patients with persistent atrial fibrillation - Suwalski, Grzegorz; Emery, Robert; Gryszko, Leszek; Kaczejko, Kamil; Żegadło, Arkadiusz; Frankowska, Emilia; Mróz, Jakub; Skrobowski, Andrzej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wstęp: Migotanie przedsionków (MP) jest związane z długoterminową wyższą śmiertelnością i wyższym ryzykiem udaru także u pacjentów kierowanych do chirurgicznej rewaskularyzacji serca. Ze względu na odsetek komplikacji i zaprzestania terapii doustnymi antykoagulantami chirurgiczne zamknięcie uszka lewego przedsionka (ULP) może się przyczynić do redukcji ryzyka udaru mózgu w tej populacji. W badaniu zaprezentowano pierwsze kliniczne i praktyczne porównanie wczesnej skuteczności oraz bezpieczeństwa zastosowania dwóch typów epikardialnych okluderów ULP stosowanych u chorych z przetrwałym MP podczas operacji pomostowania tętnic wieńcowych bez zastosowania krążenia pozaustrojowego. Materiał i metody : Do badania włączono 15 kolejnych pacjentów z przetrwałym MP, u których podczas połączonej operacji pomostowania tętnic wieńcowych i epikardialnej ablacji lewego przedsionka naprzemiennie stosowano dwa typy okluderów (TigerPaw System II lub AtriClip). Oba systemy analizowano pod kątem bezpieczeństwa i skuteczności wczesnej. Wyniki : W całej badanej populacji stwierdzono podwyższone ryzyko operacyjne (średni EuroScore II: 3,2 ± 0,3%). U wszystkich pacjentów w grupie AtriClip przeprowadzono skuteczne, potwierdzone przezprzełykowym badaniem echokardiograficznym zamknięcie ULP. W grupie TigerPaw aplikacja okludera była szybsza i łatwiejsza technicznie, ale u dwóch pacjentów nieskuteczna. W okresie wewnątrzszpitalnym w badanej grupie nie wystąpiły zgon, incydent zakrzepowo-zatorowy, zawał serca ani konieczność reoperacji. Wnioski : Epikardialne zamknięcie ULP podczas operacji na tętnicach wieńcowych bez zastosowania krążenia pozaustrojowego zostało przeprowadzone w sposób prosty, bezpieczny i skuteczny w grupie pilotażowej z zastosowaniem okludera AtriClip. Niemniej system TigerPaw wymaga udoskonalenia technologicznego. Procedura może być uproszczona dzięki doborowi typu zastosowanego okludera do morfologii ULP oraz zakresu przeprowadzanej rewaskularyzacji.