Telomerase activity in non-small cell lung cancer - Dobija-Kubica, Katarzyna; Zalewska-Ziob, Marzena; Bruliński, Krzysztof; Rogoziński, Paweł; Wiczkowski, Andrzej; Gawrychowska, Agata; Gawrychowski, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wstęp : Wysoka aktywność telomerazy jest stwierdzana w większości nowotworów złośliwych, w tym również w raku płuca. Celem pracy była próba oceny aktywności telomerazy jako czynnika prognostycznego u pacjentów z niedrobnokomórkowym rakiem płuca ( non-small cell lung cancer – NSCLC). Materiał i metody: Aktywność telomerazy oznaczono w tkankach guza pochodzących od 47 pacjentów z potwierdzonym w badaniu histopatologicznym NSCLC. Grupę kontrolną stanowiło 30 fragmentów tkanki płucnej wolnej od nacieku nowotworowego. Do oznaczenia aktywności telomerazy wykorzystano metodę amplifikacji powtórzeń telomerowych (telomeric repeat amplification protocol – TRAP). Wyniki : Aktywność telomerazy w tkance nowotworowej była znamiennie wyższa od aktywności w tkance wolnej od nacieku nowotworowego. Nie wykazano zależności pomiędzy aktywnością telomerazy a wiekiem, płcią, paleniem tytoniu, typem histologicznym nowotworu oraz stopniem zaawansowania klinicznego (pTNM). Wykazano, że aktywność telomerazy w guzach nisko zróżnicowanych (G3) jest istotnie wyższa niż w przypadku guzów o większym stopniu zróżnicowania (G2) (p = 0,008). Nie wykazano znamiennej zależności pomiędzy aktywnością telomerazy a 2-letnim czasem przeżycia pacjentów z NSCLC (p = 0,326). Ponadto wykazano pozytywną korelację pomiędzy aktywnością telomerazy w tkance płucnej bez zmian nowotworowych a obecnością nacieku leukocytarnego (p = 0,0001). Wnioski : Autorzy nie wykazali zależności pomiędzy aktywnością telomerazy a 2-letniem czasem przeżycia pacjentów z NSCLC. Dowiedziono także, że istnieje pozytywna korelacja pomiędzy aktywnością telomerazy a stopniem zróżnicowania nowotworu (G) w przypadku NSCLC.