The efficacy and economical benefits of blood patch pleurodesis in secondary spontaneous pneumothorax patients - Evman, Serdar; Alpay, Levent; Metin, Serda; Kıral, Hakan; Demir, Mine; Yalçinsoy, Murat; Baysungur, Volkan; Yalçinkaya, Irfan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wstęp : Długotrwały wyciek powietrza u pacjentów z wtórną, samoistną odmą opłucnową pozostaje nadal jednym z największych wyzwań dla chirurgów klatki piersiowej. Prace badawcze mają na celu określenie skuteczności, korzyści oraz powikłań wynikających ze wstrzyknięcia autologicznej krwi do jamy opłucnej (pleurodeza). Materiał i metody : Badania zostały przeprowadzone na grupie pacjentów z wtórną, samoistną odmą opłucnową, którzy w okresie między styczniem 2010 r. a czerwcem 2013 r. przeszli nieefektywną torakotomię, a następnie pleurodezę polegającą na wstrzyknięciu autologicznej krwi do jamy opłucnej. W badaniach uwzględniono retrospektywną analizę dokumentacji medycznej, przebieg czasowy oraz pomyślność zabiegu pleurodezy, nawrót problemu, konieczność dodatkowej interwencji, długość pobytu pacjenta w szpitalu oraz wszelkie komplikacje wynikłe podczas kontynuacji leczenia. Wyniki : Grupa 31 pacjentów z długotrwałym wyciekiem powietrza spowodowanym wtórną, samoistną odmą opłucnową (27 mężczyzn oraz 4 kobiety) została zakwalifikowana do badania na 3 dni po wykonaniu zabiegu. Średnia wieku pacjentów to 53,7 roku (grupa wiekowa od 23 do 81 lat). Dwudziestu czterech pacjentów leczono za pomocą drenażu opłucnowego, 2 za pomocą cewnika Pezzera, a 5 za pomocą cewnika opłucnowego 8 F. Średni czas między pierwszą interwencją a pleurodezą krwi wyniósł 6,9 dnia (od 4 do 15 dni). Sukces został osiągnięty w 96,8%; wyciek powietrza u 29 z 31 pacjentów (93,5%) ustąpił w ciągu pierwszych 24 godzin, a pacjenci zostali wypisani ze szpitala. U żadnego z pacjentów nie zaobserwowano komplikacji związanych z zabiegiem, takich jak gorączka, ból czy ropniak. Późniejszy nawrót odmy zaobserwowano u 4 pacjentów (12,9%); 1 pacjenta wyleczono za pomocą pleurodezy talkiem, stan 3 pozostałych pacjentów wymagał interwencji chirurgicznej oraz pleurodezy mechanicznej. Wnioski : Pleurodeza autologiczną krwią to bezpieczna, efektywna i łatwa do przeprowadzenia procedura, niewymagająca dodatkowego sprzętu czy też kosztów. Metoda ta może być zastosowana w celu skrócenia czasu hospitalizacji i uniknięcia zbędnych interwencji chirurgicznych czy też wydatków u wszystkich pacjentów ze zmianami radiologicznymi płuc oraz ciągłym wyciekiem powietrza w ciągu 48 godzin po przeprowadzeniu drenażu opłucnej i torakotomii.