Novel biomarkers for early diagnosis of acute kidney injury after cardiac surgery in adults - Gavrić, Aleksandar; Kališnik, Jurij Matija (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Ostre uszkodzenie nerek po operacji kardiochirurgicznej z użyciem bypassu sercowo-płucnego to częsta i poważna komplikacja powiązana z wyższym ryzykiem powikłań i śmiertelnością. Rozpoznania ostrego uszkodzenia nerek dokonuje się na podstawie stężenia kreatyniny w surowicy, które wzrasta w ciągu kilku godzin do kilku dni po początkowym urazie. Dlatego też w praktyce klinicznej konieczne są nowe markery umożliwiające szybszą diagnozę. Istnieje wiele rodzajów białek, których obecność w moczu i surowicy wskazuje na uszkodzenie nerek. Prowadzone są nad nimi intensywne badania. Pomimo obiecujących wyników badań wstępnych i zebrania danych sugerujących wyższość niektórych biomarkerów w porównaniu z kreatyniną, wciąż czekamy na ich zastosowanie kliniczne.