Valve sparing surgery in an adult patient with dextrocardia and annuloaortic ectasia - Zeybek, Rahmi; Bacaksiz, Ahmet; Sharifov, Rasul; Sevgili, Emrah; Ay, Yasin (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
W pracy przedstawiono przypadek pacjenta z całkowitym przełożeniem trzewi (situs inversus totalis) i ektazją pierścieniowo-aortalną powikłaną przez niedomykalność zastawki aortalnej i mitralnej, czego rezultatem była zastoinowa niewydolność serca. Obie zmiany zastawkowe naprawiono fizjologicznie przy zastosowaniu oszczędzającej pień aorty techniki Yacouba i plastyki pierścienia mitralnego. Technik oszczędzających zastawkę można używać skutecznie nawet u pacjentów o skomplikowanym obrazie klinicznym (np. w przypadku dekstrakardii i ektazji pierścieniowo-aortalnej), aby uniknąć potencjalnych zagrożeń związanych z implantacją sztucznej zastawki i dożywotnim stosowaniem terapii przeciwkrzepliwej.