Subcutaneous emphysema of the neck, chest, and abdomen as a symptom of colonic diverticular perforation into the retroperitoneum - Janczak, Dariusz; Ziomek, Agnieszka; Dorobisz, Tadeusz; Dorobisz, Karolina; Janczak, Dawid; Pawłowski, Wiktor; Chabowski, Mariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
W pracy zaprezentowano rzadki przypadek pacjentki z perforacją uchyłka okrężnicy, której jedynym objawem była masywna rozedma podskórna szyi, śródbrzusza i klatki piersiowej uwidoczniona w badaniu tomografii komputerowej (TK). Kobieta, 76 lat, z licznymi obciążeniami internistycznymi została przyjęta do Kliniki Chorób Wewnętrznych w trybie pilnym z rozpoznaniem zakażenia dróg moczowych. W trakcie hospitalizacji z powodu wyczuwalnej rozedmy podskórnej obejmującej powłoki szyi, klatki piersiowej i brzucha wykonano poszerzoną diagnostykę. Badanie TK uwidoczniło masywną rozedmę śródbrzuszną oraz rozedmę podskórną powłok ciała i śródmięśniową. Zdecydowano o wykonaniu zwiadowczej laparotomii, podczas której uwidoczniono zastarzałą perforację uchyłka okolicy zagięcia esiczo-odbytniczego oraz rozdęte powietrzem tkanki przestrzeni zaotrzewnowej. Resekowano odcinek jelita z perforacją i wyłoniono stomię. W 15. dobie po operacji pacjentka zmarła z powodu niewydolności krążeniowo- -oddechowej. Chociaż rozedma podskórna jest częstym objawem w praktyce lekarskiej, jej etiologia bywa bardzo różna. Należy zwrócić szczególną uwagę na nietypową prezentację kliniczną perforacji uchyłka okrężnicy, zwłaszcza u starszych pacjentów, u których objawy ogólne są mniej nasilone.