Benign metastasizing leiomyomas in the lungs: a case study - Wiencek-Weiss, Alina Janina; Bruliński, Krzysztof (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Benign metastasizing leiomyoma (BML) to rzadka choroba występująca u kobiet w wieku średnim, które chorowały lub chorują na mięśniaki macicy. Najczęstszą lokalizacją łagodnych przerzutowych mięśniaków (BML) są płuca. W pracy zaprezentowano przypadek 44-letniej otyłej kobiety (BMI 45,5), która przebyła operację usunięcia mięśniaków macicy, a następnie przez 15 lat stosowała lek hormonalny zawierający estradiol. W badaniu tomografii komputerowej klatki piersiowej rozpoznano bardzo liczne guzki różnej wielkości w obu płucach. Wykonano wideotorakoskopię, a następnie torakotomię prawą i wyłuszczono po kilka guzków z każdego płata płuca prawego. W badaniu histologicznym rozpoznano łagodne przerzutowe mięśniaki z dodatnią ekspresją receptorów ER(+) i PR(+). Z uwagi na ich hormonalnie zależny rozrost odstawiono dotychczas stosowany lek hormonalny i włączono leczenie analogiem naturalnego hormonu – gonadoliberyny, uzyskując stabilizację radiologiczną zmian w płucach.