Right atrial thrombus associated with subclavian catheter developed due to total parenteral nutrition application - Kabukcu, Hanife Karakaya; Sahin, Nursel; Basarici, Ibrahim; Erbasan, Ozan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wkłucie centralne jako częsty, rutynowy zabieg kliniczny może się wiązać z istotnymi powikłaniami. Podczas wkładania cewnika może dojść do powikłań mechanicznych, a w okresie obserwacyjnym mogą wystąpić powikłania zakrzepowo-zatorowe lub infekcyjne. Wkłucie centralne zakładane w celu zapewnienia całkowitego żywienia pozajelitowego może się wiązać z wczesnymi powikłaniami mechanicznymi oraz odległymi powikłaniami zakrzepowymi i infekcyjnymi. W pracy przedstawiono przypadek pacjenta z mitochondrialną encefalomiopatią dotyczącą układu nerwowego, żołądka i jelit wymagającą wkłucia centralnego, aby zapewnić całkowite żywienie pozajelitowe. Pacjent przeszedł operację chirurgiczną w celu usunięcia zainfekowanej skrzepliny znajdującej się na końcówce cewnika.