Tools for assessing quality of life in cardiology and cardiac surgery - Gierlaszyńska, Karolina; Pudlo, Robert; Jaworska, Izabela; Byrczek-Godula, Kamila; Gąsior, Mariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Z uwagi na holistyczną koncepcję zdrowia, rozpowszechnienie, a także skutki społeczne i ekonomiczne wzrosło zainteresowanie badaniami nad jakością życia w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Doceniona została wartość bezpośredniego pomiaru samopoczucia chorych i zakresu ich funkcjonowania w codziennym życiu, czyli jakości życia zależnej od stanu zdrowia ( health-related quality of life – HRQoL). Najczęściej stosowaną metodą pomiaru jakości życia jest badanie kwestionariuszowe. Na podstawie piśmiennictwa można wysunąć wniosek, że kwestionariusz Short-Form Health Survey (SF-36) jest jednym z najczęściej używanych narzędzi badających jakość życia wśród pacjentów leczonych kardiologicznie i kardiochirurgicznie.