Ministrem i dyrektorem się bywa, a lekarzem się jest Rozmowa z Markiem Tombarkiewiczem - Gębska, Kamilla; Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2016)
– Rozpoczynam pracę nad nowelizacją ustawy o ratownictwie medycznym. Jest ona niezbędna – informuje Marek Tombarkiewicz, wiceminister zdrowia, i wyjaśnia, co sądzi o rzekomym konflikcie pielęgniarek i ratowników medycznych. Mówi też o tym, co zamierza zrobić z niepożądanymi zdarzeniami medycznymi i zapowiada zmiany w zarządzaniu kryzysowym.