Pielęgniarki kontra dyrektywa transgraniczna - Kilańska, Dorota (Menedżer Zdrowia, 2016)
Przepisy o porozumieniach dotyczących zabezpieczenia społecznego istnieją od 1971 r., ale prawa obywateli Unii Europejskiej do korzystania z opieki zdrowotnej w innym państwie członkowskim uregulowała dopiero tzw. dyrektywa transgraniczna. W rzeczywistości daje ona możliwości leczenia tylko nielicznym. Wprowadzenie do systemu tzw. pielęgniarki zaawansowanej praktyki może być kluczem do poprawienia dostępności świadczeń i zmniejszenia konieczności korzystania z usług transgranicznych.