W jaki sposób wykształcić kadrę medyczną przyszłości? - Kornowska, Ligia (Menedżer Zdrowia, 2016)
Pacjent w centrum, koordynowana opieka zdrowotna, podejście holistyczne, zespoły interdyscyplinarne i partnerstwo w leczeniu. Wszystkie te hasła są bardzo popularne i wybrzmiewają na większości konferencji. Pomijając problemy systemowe przeszkadzające w realizowaniu nowoczesnych planów ochrony zdrowia, podnosimy kwestię, którą każdy zdaje się pomijać. Mianowicie: jak nauczą studenta medycyny, takim będzie lekarzem.