Satysfakcja z leczenia atopowego zapalenia skóry u dzieci - Maciejewska-Franczak, Małgorzata; Majak, Paweł; Kaczmarek, Jadwiga; Antczak, Adam (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie . Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest częstą przewlekłą chorobą skóry u dzieci. Głównymi objawami klinicznymi są suchość skóry i świąd. Patomechanizm zmian skórnych jest wynikiem interakcji między czynnikami genetycznymi, środowiskowymi, zaburzeniami funkcjonowania bariery skórnej a odpowiedzią immunologiczną. Pomimo stosowania przewlekłego leczenia choroba przebiega z okresami zaostrzeń i remisji, obniża jakość życia pacjentów i ich rodzin. Cel pracy . Próba zdefiniowania składowych opieki medycznej, które mają wpływ na uzyskanie satysfakcji z leczenia oraz określenie zależności między zadowoleniem z leczenia a przestrzeganiem zaleceń lekarskich. Ocena zadowolenia ze stosowanego dotychczas leczenia AZS u dzieci. Materiał i metodyka . W badaniu wzięło udział 119 dzieci w wieku od 6 miesięcy do 12 lat (średnia wieku – 4,9 roku) chorych na AZS. Lekarze przeprowadzali badanie podmiotowe, przedmiotowe oraz wypełniali kwestionariusz dotyczący przebiegu i nasilenia choroby, rodzaju stosowanej terapii oraz diagnostyki. Rodzice wypełniali 2 kwestionariusze dotyczące satysfakcji z leczenia (rodzaj zaleconej terapii, przestrzeganie zaleceń, kontakt z lekarzem, uzyskane informacje, stopień wsparcia psychologicznego, udział rodziców w podejmowaniu decyzji terapeutycznych) oraz kwestionariusz oceny jakości życia. Wyniki . Stwierdzono, że 56% rodziców było niezadowolonych ze stosowanego leczenia, a 40% nie przestrzegało przynajmniej jednego z zaleceń terapeutycznych. Rodzice dzieci z lekkim przebiegiem choroby znamiennie częściej rezygnowali ze stosowania emolientów. Niezadowolenie z leczenia w grupie dzieci o ciężkim przebiegu AZS i niedostatecznej edukacji rodziców determinuje pogorszenie przestrzegania zaleceń lekarskich. Zidentyfikowano niezależne czynniki ryzyka niezadowolenia z leczenia, takie jak: nieudzielenie dostatecznego wsparcia psychologicznego (OR = 20,00), nieuzyskanie dostatecznych informacji dotyczących choroby (OR = 5,91), niedostateczne uczestniczenie w procesie leczenia (OR = 5,31), niezadowolenie z kontaktu z lekarzem (OR = 4,9), niezadowolenie z przeprowadzonej diagnostyki (OR = 4,93) oraz ciężki przebieg choroby (OR = 2,82). Wnioski . Redukcja czynników ryzyka niezadowolenia z leczenia umożliwia poprawę stosowania się do zaleceń lekarskich w przewlekłej terapii AZS u dzieci.