Dziobata keratoliza – łagodna, często nierozpoznawana infekcyjna choroba skóry stóp - Lewicka-Potocka, Zuzanna; Szczerkowska-Dobosz, Aneta (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie . Dziobata keratoliza, częściej opisywana w polskim piśmiennictwie jako pitted keratolysis (PK), jest chorobą skóry podeszew wywołaną infekcją bakteryjną. Aktywność enzymatyczna Corynebacterium spp., Kytococcus sedentarius lub Dermophilus congolensis powoduje trawienie keratyny, czego skutkiem jest powstawanie powierzchownych zagłębień w warstwie rogowej naskórka. Choroba istotnie częściej dotyczy młodych mężczyzn. Cel pracy. Dziobata keratoliza jest często nierozpoznawana przez lekarzy i dlatego pragniemy przypomnieć cechy kliniczne i zasady leczenia tej choroby na podstawie opisu typowego przypadku. Opis przypadku . Mężczyzna 35-letni zgłosił się do poradni dermatologicznej z powodu zmian skórnych zlokalizowanych na obu podeszwach. W badaniu stwierdzono typowe dla PK wieloogniskowe kraterowate dołki, którym towarzyszyła potliwość i przykry zapach stóp. Po doustnym zastosowaniu erytromycyny uzyskano znaczną poprawę stanu miejscowego. Wnioski . Pitted keratolysis powinna być uwzględniana w diagnostyce różnicowej schorzeń skóry podeszew. Ze względu na charakterystyczny obraz kliniczny rozpoznanie PK może być ustalone na podstawie wywiadu i badania przedmiotowego.