Możliwe korzyści z picia soku z buraków lub soku z aronii u chorych z chromaniem przestankowym - Kulik, Anita; Koszela, Anna; Rosłoniec, Ewelina (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2016)
Zwiększenie biodostępności tlenku azotu w organizmie można uzyskać poprzez spożycie produktów bogatych w azotany, które w organizmie mogą zostać zredukowane do tlenku azotu. Popularnym produktem bogatym w azotany jest sok z buraków. Przypisuje się mu także działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi oraz antyoksydacyjne. W pracach badawczych poświęconych poszukiwaniu skutecznej metody wspomagania zasobów antyoksydacyjnych organizmu i/lub ograniczenia podatności na stres oksydacyjny podkreśla się znaczenie antocyjanów. W dużej koncentracji występują one w jagodach, a w szczególności w aronii. Z uwagi na łatwość przechowywania oraz spożycia, prace badawcze przeprowadza się najczęściej z wykorzystaniem soku bądź ekstraktów z aronii. W pracach tych wykazano, że zawarte w soku z aronii antocyjany wygaszają wolne rodniki tlenowe, przyczyniają się do ograniczenia reakcji prooksydacyjnych oraz aktywacji antyoksydacyjnych enzymów. Celem pracy jest przegląd prac badawczych, których wyniki wskazują na potencjalne korzyści picia soku z buraków lub soku z aronii przez chorych z chromaniem przestankowym.