%0 Journal Article %J Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing %@ 1897-3116 %V 10 %N 1 %D 2016 %F Kulik2016 %T Możliwe korzyści z picia soku z buraków lub soku z aronii u chorych z chromaniem przestankowym %X Zwiększenie biodostępności tlenku azotu w organizmie można uzyskać poprzez spożycie produktów bogatych w azotany, które w organizmie mogą zostać zredukowane do tlenku azotu. Popularnym produktem bogatym w azotany jest sok z buraków. Przypisuje się mu także działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi oraz antyoksydacyjne. W pracach badawczych poświęconych poszukiwaniu skutecznej metody wspomagania zasobów antyoksydacyjnych organizmu i/lub ograniczenia podatności na stres oksydacyjny podkreśla się znaczenie antocyjanów. W dużej koncentracji występują one w jagodach, a w szczególności w aronii. Z uwagi na łatwość przechowywania oraz spożycia, prace badawcze przeprowadza się najczęściej z wykorzystaniem soku bądź ekstraktów z aronii. W pracach tych wykazano, że zawarte w soku z aronii antocyjany wygaszają wolne rodniki tlenowe, przyczyniają się do ograniczenia reakcji prooksydacyjnych oraz aktywacji antyoksydacyjnych enzymów. Celem pracy jest przegląd prac badawczych, których wyniki wskazują na potencjalne korzyści picia soku z buraków lub soku z aronii przez chorych z chromaniem przestankowym. %A Kulik, Anita %A Koszela, Anna %A Rosłoniec, Ewelina %P 21-25 %9 journal article %U https://www.termedia.pl/Possible-benefits-of-drinking-beetroot-juice-or-chokeberry-juice-in-patients-with-intermittent-claudication,50,27323,1,1.html