Wiedza, postrzeganie i wykonawstwo szczepień przeciw grypie wśród personelu pielęgniarskiego - Gołębiak, Izabela; Pulkowska-Nowocień, Agnieszka; Topczewska-Cabanek, Agnieszka; Dawgiałło, Magdalena; Życińska, Katarzyna; Nitsch-Osuch, Aneta (Family Medicine & Primary Care Review, 2015)
Wstęp. Personel placówek opieki zdrowotnej mający kontakt z pacjentami jest narażony na zakażenie wirusami grypy w miejscu pracy i może się stać źródłem zakażenia dla chorych, z których wielu należy do grupy ryzyka ciężkiego i powikłanego przebiegu grypy. Cel pracy . Określenie stanu zaszczepienia przeciw grypie wśród personelu pielęgniarskiego w sezonie 2013/2014 oraz opisanie czynników motywujących i demotywujących do wykonania szczepienia. Materiał i metody . Badanie z użyciem autorskiego kwestionariusza badawczego przeprowadzono wśród 461 respondentów wykonujących zawód pielęgniarki/pielęgniarza. Wyniki . Jedynie 5% ankietowanych stwierdziło, że wykonuje szczepienia przeciw grypie co sezon. Pracownicy ambulatorium wykonywali szczepienia przeciw grypie istotniej częściej niż pracownicy szpitali. Wśród czynników motywujących do wykonywania szczepienia wymieniane były najczęściej: obawa przed zachorowaniem i powikłaniami pogrypowymi (97%), bezpłatne szczepienia w pracy (87%). Wśród czynników decydujących o niewykonywaniu szczepienia najczęściej wymieniane były: opłata za szczepienie (75%), brak przekonania o skuteczności szczepionki (54%). Większość, bo 66% ankietowanych, uznało szczepienie przeciw grypie za obowiązek etyczny personelu medycznego. Wnioski. Stan zaszczepienia przeciw grypie personelu pielęgniarskiego jest bardzo niski i należy podjąć działania edukacyjne i organizacyjne mające na celu jego podwyższenie. Łatwy i bezpłatny dostęp do szczepionki w miejscu pracy ma duże znaczenie w wykonywaniu szczepienia przeciw grypie przez pracowników medycznych.