Czy pacjenci chcą oceniać jakość opieki zdrowotnej? Krótki sondaż wśród pacjentów - Marcinowicz, Ludmiła; Gugnowski, Zbigniew; Strumiło, Julia; Chlabicz, Sławomir (Family Medicine & Primary Care Review, 2015)
Wstęp . Wśród licznych opracowań na temat satysfakcji pacjentów brak jest doniesień, czy pacjenci chcą uczestniczyć w takich badaniach i czy widzą siebie w roli oceniających jakość opieki zdrowotnej. Cel pracy. Poznanie opinii pacjentów na temat zasadności angażowania ich w ocenę jakości świadczeń oraz gotowości do uczestniczenia w badaniach satysfakcji pacjentów. Materiał i metody . Przeprowadzono sondaż wśród dorosłych pacjentów na terenie 10 praktyk medycyny rodzinnej w północno- -wschodniej Polsce. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety składający się z pytań zamkniętych i otwartych. Rozdano 700 ankiet, uzyskując zwrot 570 prawidłowo wypełnionych (81,4%). Wyniki . Na pytanie, czy pacjenci powinni oceniać jakość opieki zdrowotnej, twierdząco odpowiedziało 84,2% respondentów, natomiast chęć udziału w badaniach satysfakcji pacjentów (wypełnienie ankiety) deklarowało 66,3% respondentów. Różnice były istotne statystycznie. Główne powody, dla których pacjenci deklarowali chęć oceny jakości opieki, to prawo pacjenta jako podatnika oraz poprawa jakości opieki. Głównym powodem, dla którego pacjenci uważali, że nie powinni oceniać jakości opieki zdrowotnej był brak wiedzy medycznej. Wnioski. Większość respondentów uważa, że pacjenci powinni oceniać jakość opieki zdrowotnej, ale istotnie mniej deklaruje swój udział w badaniach satysfakcji pacjentów. Z perspektywy pacjenta, ocena jakości opieki zdrowotnej powinna skupiać się na tych elementach, które nie wymagają wiedzy medycznej.