Upadki domowe wśród pacjentów 65+. Rola lekarza POZ w zapobieganiu i ograniczaniu skutków - Manasterski, Szymon; Mastalerz-Migas, Agnieszka (Lekarz POZ, 2016)
Upadki domowe są jedną z ważnych przyczyn pogorszenia jakości życia lub śmierci wśród osób po 65. roku życia. Spośród wszystkich śmiertelnych wypadków w tej grupie wiekowej połowę stanowią upadki, które zdarzają się w domu. Upadek może być jednym z najgorszych urazów w życiu osoby starszej, głównie u kobiet. Zdarzenia te często prowadzą do całkowitej reorganizacji życia oraz do nieodwracalnych skutków zdrowotnych, psychicznych i społecznych. Czynniki sprzyjające wypadkom dzielą się na biologiczne, behawioralne, środowiskowe i socjoekonomiczne. Lekarze POZ mają szczególną rolę w zmniejszaniu częstości upadków wśród osób po 65. roku życia. Za pomocą skali HOME FAST oraz przy współpracy z terapeutami zajęciowymi mogą wpłynąć na zmniejszenie częstości upadków i ich konsekwencji wśród swoich pacjentów.