Wcześniak w POZ – postępowanie profilaktyczno-lecznicze i zalecenia dotyczące realizacji programu szczepień ochronnych - Roemer-Ślimak, Roma; Ligucka, Monika; Mastalerz-Migas, Agnieszka (Lekarz POZ, 2016)
W przypadku dzieci przedwcześnie urodzonych, a szczególnie tych urodzonych przed ukończeniem 28. tygodnia ciąży, wskaźniki chorobowości i umieralności są wysokie, a uszkodzenia układu nerwowego i zaburzenia rozwoju psychoruchowego nie są rzadkością. W ok. 20% przypadków urodzeń wcześniaków nie udaje się ustalić przyczyny. Najczęstsze powikłania wcześniactwa dotyczą układu oddechowego, krążenia i pokarmowego. Należy mieć ich świadomość, podejmując się opieki nad przedwcześnie urodzonym dzieckiem. Dla lekarza rodzinnego wcześniaki są jedną z grup pacjentów wymagających największej uwagi oraz szybkiego reagowania w przypadku uchwycenia nieprawidłowości. W trakcie opieki ważna jest koordynacja w grupie specjalistów, w różny sposób pomagających i kontrolujących rozwój wcześniaka.