Wiedza na temat raka jelita grubego i preferowane zachowania zdrowotne mieszkańców miasta i wsi - Kuprewicz, Anna; Krajewska-Kułak, Elżbieta; Trochimowicz, Lech (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2016)
Wstęp: W Polsce z powodu raka jelita grubego ( colorectal cancer – CRC) umiera rocznie ok. 8 tysięcy pacjentów. Cel pracy : Ocena wiedzy na temat CRC i zachowań zdrowotnych w zależności od płci i miejsca zamieszkania. Materiał i metody : Badaniem objęto 248 osób i wykorzystano autorski kwestionariusz osobowy oraz IZZ. Wyniki: Zdecydowana większość badanych słyszała o CRC (88,7%). Obciążenie genetyczne za główny czynnik predysponujący do CRC uznało 74,2% mieszkańców miast i 73,3% wsi. Objawy znało 46,1% mieszkańców miast i 39,2% wsi. Badaniu kolonoskopowemu poddałoby się 52,3% mieszkańców miast i 55% mieszkańców wsi. Chęć podniesienia swojej wiedzy zadeklarowało 68,5%. Wysoki poziom zachowań zdrowotnych wykazywało 39,8% osób z miasta, natomiast ponad 34% osób mieszkających na wsi – niski wskaźnik zachowań zdrowotnych. Mniej niż połowa (40,7%) kobiet wykazywała wysoki wynik zachowań zdrowotnych, natomiast 44,2% mężczyzn – niski wskaźnik zachowań zdrowotnych. Wnioski: Wyższy poziom wiedzy na temat raka jelita grubego i jego profilaktyki wykazywali mieszkańcy miasta niż mieszkańcy wsi oraz kobiety niż mężczyźni. Zarówno badani z miasta, jak i ze wsi w globalnej ocenie zachowań zdrowotnych wykazywali przeciętny poziom. Najwyższe poziomy zachowań zdrowotnych badani prezentowali w zakresie pozytywnego nastawienia psychicznego, a najniższe w zakresie prawidłowych nawyków żywieniowych.