Konkurencja moderowana współtworzeniem - Szelągowski, Tomasz (Menedżer Zdrowia, 2016)
Chcielibyśmy, żeby konkurowanie miało jedynie pozytywny charakter. Dla przykładu, w obrębie zawodów medycznych może być jednym z czynników motywujących do rozwoju wiedzy i doskonalenia umiejętności. Konkurencja pomiędzy instytucjami i placówkami medycznymi może się kojarzyć z dążeniem do dbałości o wyższą jakość świadczeń i usług, unowocześnianiem wyposażenia czy zwiększaniem zakresu oferty. Niestety, konkurencja w systemie zdrowia ma też inne, mniej korzystne oblicze.