Siostro, ja tylko po receptę - Pędziński, Bartosz (Menedżer Zdrowia, 2016)
Od bieżącego roku pielęgniarki i położne zyskały nowe uprawnienia dotyczące wystawiania recept. Kurs specjalistyczny z tego zakresu ukończyło niewiele z nich. Jest jednak nadzieja, że uprawnionych pielęgniarek będzie coraz więcej. Rozszerzenie kompetencji nie tylko okazało się korzystne dla świadczeniodawców i pacjentów, lecz także daje podstawy opieki koordynowanej oraz zbliża do pracy zespołowej w systemie opieki zdrowotnej.