Ratownik może więcej, ale… - Wcisło, Edyta; Gessek, Jan (Menedżer Zdrowia, 2016)
Ministerstwo Zdrowia w 2015 r. znowelizowało ustawę o Państwowym Ratownictwie Medycznym, zmieniając obowiązujące unormowania prawne, które umożliwiały ratownikom medycznym wykonywanie zadań jedynie w zespole ratownictwa medycznego, lotniczym zespole ratownictwa medycznego lub na szpitalnym oddziale ratunkowym. Wywołało to zamieszanie zarówno wśród ratowników, jak i białego personelu. Przedstawiamy analizę ustawy.