Wiedza i pieniądze - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2016)
O ile w kwestii szpitali obecny rząd twardo realizuje kurs stawiania na placówki publiczne kosztem prywatnych, o tyle w kwestii kształcenia lekarzy przyjął kurs zdecydowanie odwrotny. Dwie pierwsze uczelnie prywatne dostały zezwolenie na prowadzenie kierunków lekarskich. Czy to dobry biznes? Co na tym zyskają studenci, co uczelnie, i przede wszystkim – co pacjenci.