Polskie kolejki państwowe - Janiszewski, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2016)
Przepisy dotyczące list oczekujących są tak przeregulowane, że niejednokrotnie dochodzimy do wniosku, iż nie sposób prowadzić kolejek w pełni zgodnie z prawem. Tam, gdzie paragrafy nie wskazują jasno zasad postępowania, odwołujemy się do dobra pacjenta i zdrowego rozsądku. O ile w kwestii oczekiwania na operację czy porady świadczeniodawcy jakoś sobie radzą, o tyle w przypadku programów lekowych jest sporo wątpliwości.