Zamienił stryjek... - Szulc, Jakub (Menedżer Zdrowia, 2016)
Mamy kolejną zapowiedź zmian w finansowaniu opieki zdrowotnej. Na razie jest to zmiana albo-albo. Albo wrócimy do finansowania budżetowego, albo utworzymy fundusz celowy. To zamiast Narodowego Funduszu Zdrowia. Dwie propozycje, dość odległe od siebie, żeby – cytuję: „nie płatnik w postaci kas chorych czy obecnie NFZ, tylko państwo i jego budżet były odpowiedzialne za finansowanie ochrony zdrowia w Polsce”.