Pemfigoid ciężarnych – rzadka dermatoza okresu prenatalnego. Opis przypadku - Skutil, Marcin M.; Roztoczyński, Ryszard (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie . Większość zmian skórnych w okresie ciąży wiąże się ze zmianami gospodarki hormonalnej. Pemfigoid (opryszczka) ciężarnych jest ważną dermatozą okresu prenatalnego odzwierciedlającą patologię toczącą się w jednostce matczyno-płodowej. Cel pracy . Przedstawienie przypadku pemfigoidu ciężarnych, rzadkiej dermatozy ciążowej, o ciężkim przebiegu klinicznym w okresie połogu. Opis przypadku. Przedstawiamy przypadek pacjentki, u której w 40. ty- godniu ciąży zaobserwowano zmiany skórne w postaci napiętych pęcherzy, co pozwoliło na podstawie obrazu klinicznego rozpoznać rzadką chorobę skóry, jaką jest opryszczka ciężarnych. W pierwszych dniach połogu ze względu na agresywny przebieg choroby pacjentka została przekazana do ośrodka referencyjnego leczenia chorób skóry. Zastosowana tam terapia glikokortykosteroidami przyniosła zamierzony efekt. Wnioski . Pemfigoid ciężarnych jest rzadką dermatozą okresu prenatalnego, której terapię prowadzą dermatolodzy, a zadaniem położników jest rozpoznanie choroby i monitorowanie stanu płodu z uwzględnieniem faktu patologii łożyska.