Zespół Rowella – opis przypadku i krótki przegląd piśmiennictwa - Gerlicz-Kowalczuk, Zofia A.; Krzysiek, Joanna; Dominiak, Małgorzata; Kaszuba, Andrzej (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie. Mianem zespołu Rowella określa się współwystępowanie zmian skórnych o obrazie klinicznym przypominającym rumień wielopostaciowy oraz toczeń rumieniowaty. W badaniach dodatkowych obserwuje się przeciwciała przeciwjądrowe o znaczących mianach, a także przeciwciała przeciwko Ro/La. Cel pracy. Przedstawienie przypadku zespołu Rowella. Opis przypadku. W pracy przedstawiono przypadek 82-letniego chorego z charakterystycznymi zmianami skórnymi przypominającymi rumień wielopostaciowy zlokalizowanymi na kończynach górnych oraz tułowiu, który spełniał kryteria rozpoznania zespołu Rowella. Wnioski. W praktyce klinicznej oraz w piśmiennictwie pacjenci z charakterystycznymi zmianami w przebiegu zespołu Rowella są rzadko opisywani. Obecnie toczy się dyskusja dotycząca charakteru i zasadności rozpoznawania tego zespołu.