Molekularne czynniki warunkujące suchość skóry u chorych na cukrzycę - Narbutt, Joanna; Bednarski, Igor; Lesiak, Aleksandra (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Cukrzyca, która jest chorobą przewlekłą oraz układową, dotyka aż 8,3% populacji ogólnej i staje się poważnym problemem klinicznym i finansowym dla systemów opieki zdrowotnej na świecie. Powikłania cukrzycy obejmują zarówno uszkodzenia wielu narządów wewnętrznych, jak i zmiany skórne, które mogą wyprzedzać kliniczne objawy cukrzycy. Ponadto skóra diabetyków często jest podrażniona i przesuszona, co przyczynia się do zwiększonego ryzyka występowania infekcji skórnych. Niemniej niewiele dotychczas wiadomo na temat molekularnych podstaw zmian zachodzących w skórze w przebiegu cukrzycy. Wszystkie prowadzone do tej pory badania koncentrują się wokół uszkodzenia bariery naskórkowej, zaburzeń integralności naskórka oraz zaburzeń funkcjonowania gruczołów łojowych. Innym, złożonym problemem jest sama pielęgnacja skóry osób chorujących na cukrzycę. Kompleksowe zrozumienie procesów zachodzących na poziomie komórkowym mogłoby pozwolić na odkrycie nowych markerów monitorujących skuteczność stosowanego leczenia zmian skórnych oraz nowych preparatów pielęgnacyjnych.